Söderhamn/Sandviken: Personer fastnade i gungor

1477

Räddningstjänsten i Sandviken samt Söderhamn fick under lördagskvällen rycka ut för att hjälpa personer som fastnat i gungor.

I det första fallet gällde det en pojke i tonåren som vid kl 20:40 fastnat i en gunga vid Sätralinjens förskola. Enligt Daniel Åström, inre befäl på Gästrike Räddningstjänst, gick det snabbt att få loss personen som klarat sig utan skador.

Nästan exakt en timme senare, kl 21:40, fick räddningstjänsten i Söderhamn ett liknande larm. Denna gång handlade det om en tjej som fastnat i en bebisgunga vid lekplatsen i Stadsparken. Enligt Nils Strandman, insatsledare på räddningstjänsten i Söderhamn, satt hon fast rejält och man fick jobba en stund innan man fick loss henne.

Under den senaste tiden har ett fenomen kallat ”Stuck in the swing” spridit sig. Polisen region Syd har uppgett att man den senaste tiden sett en ökning av denna typ av larm. Det hela går ut på att man låtsas ha fastnat i en gunga, larmar om händelsen för att filma räddningsinsatsen och sedan sprida den på sociala medier.

Nils Strandman, insatsledare på räddningstjänsten i Söderhamn, berättar att man är medveten om fenomenet men uppger att man inte tror att lördagens larm handlade om detta. Detta då personen i fråga satt fast ganska rejält i gungan.

-Det fanns visserligen flera personer på plats som filmade. Men vi sa åt dom att sluta med det och då gjorde dom det, säger Nils Strandman.

Skulle det visa sig att man fejkar händelser som dessa och sedan larmar 112 har man gjort sig skyldig till falsklarm vilket är brottsligt. Dessutom tar man upp resurser från räddningstjänsten vilket i sin tur kan försena andra insatser där personer eller egendom verkligen är i fara.

- Annons -