Söderhamn: Ammoniakutsläpp på Hällåsen

513

Vid kl 16:30 på fredagen skedde ett ammoniakutsläpp inne i en ishall på Hällåsen i Söderhamn. En person fick uppsöka sjukhus.

Det var i samband med att isen inne på ishockeyrinken hade spolats och man skulle borra upp hål i isen för målburarna som utsläppet skedde. När man borrade gick det hål på ett rör under isen och trycksatt kylvätska sprutade ut över vaktmästaren och isen.

Vaktmästaren lyckades ta sig till en nöddusch och där spola av merparten av kylvätskan. Personen i fråga fördes sedan till sjukhus för kontroll och ska enligt senare uppgifter ha klarat sig utan fysiska skador, men vara skärrad.

Räddningstjänsten larmades till platsen och när man kom fram hade evakuering av lokalerna redan påbörjats. Enligt Andreas Griph, insatsledare på räddningstjänsten i Söderhamn, fanns det ett okänt antal ungdomar på platsen som skulle påbörja en hockeyträning men ingen av dessa ska ha skadats.

Jan Eriksson, insatsledare på räddningstjänsten i Söderhamn som senare tog över insatsen, uppger att man uppskattar att cirka 50 liter av kylvätskan sprutat ut på isen. Med hjälp av våtdammsugare tog räddningstjänsten hand om kylvätskan som innehåller 18% ammoniak. Under hela insatsen fick personalen som arbetade inne i byggnaden böra andningsskydd av samma typ som används vid rökdykning.

Vid kl 18:40 uppgav Jan Eriksson att insatsen var avslutad och vätskan hade samlats upp i behållare som senare kommer att hämtas och tas om hand av ett företag som hanterar farliga ämnen.

- Annons -