Ljusne: Brand på pelletsfabrik

Vid kl 17:25 på fredagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till en brand på pelletsfabriken inne på Ala sågverks område i Ljusne.

Personal på plats hade uppmärksammat en brand i en spånelevator i samband med att ett driftlarm utlöstes. När räddningstjänsten anlände brann den enligt Dan Bergh, insatsledare på räddningstjänsten i Söderhamn, för full i elevatorn. Personal på plats hade påbörjat släckningsarbetet och räddningstjänsten anslöt direkt till det arbetet.

Med hjälp av räddningstjänstens höjdfordon tog man sig upp och öppnade luckor på en intilliggande transportör för att hindra branden från att sprida sig vidare in mot själva produktionsdelen. Utöver själva elevatorn hade det även börjat brinna i spån som fanns på marken intill.

Vid 18-tiden bedömdes läget på plats vara under kontroll och man övergick till eftersläckning. Branden tros ha orsakats av varmgång i ett lager.