Är betalvägg enda vägen att gå?

[tdc_zone type=”tdc_content”]

[td_block_text_with_title custom_title=”Är betalvägg enda vägen att gå?” block_template_id=”td_block_template_18″ subtitle_text=”Efter att ha funderat och haft koll på en del parametrar sedan juni förra året har jag kommit fram till att det finns tre alternativ för Xnytt:s fortsatta väg framåt.” tdc_css=”eyJwaG9uZSI6eyJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==”]

Som ni alla vet är det gratis att läsa nyheterna som publiceras på Xnytt.se och självklart tycker vi väl alla att det vore bäst om det fortsatte så. Gratis är gott brukar man ju säga. Tyvärr är det så att det nått en punkt där jag börjar fundera på vilken väg man ska gå i framtiden.

I juni 2018 började det analyseras en del parametrar gällande besöksstatistik kontra annonsintäkter. Detta har pågått under ett års tid nu och det går inte åt rätt håll om man tycker att gratis nyheter är en bra idé. Problemet med vikande annonsintäkter är något som är utbrett och inte bara något som drabbar Xnytt. Har sett en tydlig trend där användande av olika program, adblockers, ökat. Visst, jag tycker också att annonser är trist och jag suckar precis som er när programmet på tv:n bryts för reklam eller när det kommer upp en stor annons när jag går in på en hemsida. Men jag vet varför dom är där och jag kan leva med det eftersom jag vet vilken betydelse det har för många mindre aktörer.

Ungefär samtidigt la vi upp en sida där det fanns information hur man kunde gå till väga för att stötta sidan ekonomiskt. En länk till denna sida har sedan även funnits i botten på alla nyheter vi publicerat. På 12 månader har hela 13 personer valt att bidra ekonomiskt till sidan. Sug på den karamellen! Det finns alltså 13 personer som valt att skänka 30-240:- per person för att visa uppskattning och bidra till en fortsatt helt öppen och kostnadsfri sida. Det är grovt räknat mindre än 0,025% av de som läser sidan gratis varje månad.

Som det är nu bär sig hemsidan precis ekonomiskt och det är inte så att den står på ruinens brant. Men kostnader för bättre serverkapacitet och avtal med exempelvis SOS Alarm ökar. Bränslekostnader tänker jag inte ens gå in på närmare för detta är de flesta redan medvetna om.

De tre alternativen

  1. Innehållet på hemsidan hamnar bakom en betalvägg likt Mittmedias sidor.
  2. Som nu, gratis.
  3. Vi drar ut kontakten och tackar för de år sidan varit aktiv.

Om vi börjar med första alternativet är det kanske rent ekonomist det bästa alternativet. Men personligen är jag lite tvekande till det av olika anledningar.

Att fortsätta som nu är alternativet jag helst ser att vi landar i. Men det förutsätter att ni läsare vaknar till och faktiskt tar er en funderare. Tycker just du att det är värt något att läsa gratis nyheter, slippa ha ett konto att logga in på, slippa betala den där månadsavgiften. Jag tänker inte berätta för er hur ni ska göra men jag ska ge ett litet exempel.

Om 500 personer av alla som läser på Xnytt skulle skänka 20:- var per år så skulle till exempel kostnaden för driften av själva hemsidan vara klar. Samma resultat blir det om 250 stycken istället skänker 40:-. Du bestämmer själv vad du tycker det är värt för dig.

Sen har vi det tredje alternativet. Och det är helt enkelt att lägga ner hemsidan. Det tycker jag är det sämsta alternativet och jag misstänker att ni, finns säkert vissa undantag, även tycker det är det sämsta alternativet.

Nu kör vi på resten av året. Sex spännande månader med nya händelser från hela länet. Sen får vi se ur det blir när vi går in i 2020. Möts ni då av en betalvägg, en tom sida eller som nu. En gratis sida där ni läsare inser värdet och frivilligt hjälper till ekonomiskt för en fortsatt framtid.

Till er 13 personer som under 12 månader skänkte pengar i varierande valörer vill jag rikta ett riktigt stort tack! Ni har förstått värdet och det ska ni ha all heder för. Era namn och kontaktuppgifter är sparade och vid ett eventuellt införande av betalvägg kommer ni på något vis självklart belönas för era tidigare bidrag.

Med detta önskar jag er fortsatt bra sommar!

Daniel Sjöholm / ansvarig utgivare Xnytt.se (Larm-Söderhamn Media)

 

[/td_block_text_with_title]

[tdm_block_fancy_text_image tds_button=”tds_button1″ button_size=”tdm-btn-xlg” title_tag=”h3″ button_text=”123 097 49 56″ description=”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” button_icon_space=”8″ button_width=”250″ layout=”layout-13-23″ content_align_horizontal=”content-horiz-center” content_align_vertical=”content-vert-center” tds_button3-background_color=”#1e73be” media_size_image_height=”99″ media_size_image_width=”300″ image=”9343″ tdc_css=”eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6Ii03NSIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmUiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6Ii0yMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9″][tdm_block_fancy_text_image tds_button=”tds_button1″ button_size=”tdm-btn-xlg” title_tag=”h3″ button_text=”248-6702″ description=”U2FrbmFyJTIwZHUlMjBTd2lzaCUyMGZ1bmthciUyMGRldCUyMCVDMyVBNHZlbiUyMGJyYSUyMG1lZCUyMEJhbmtnaXJvLiUyMCUzQ2JyJTNFTSVDMyVBNHJrJTIwYmV0YWxuaW5nZW4lMjBtZWQlMjAlM0NzdHJvbmclM0VYbnl0dCUzQyUyRnN0cm9uZyUzRSUyMHMlQzMlQTUlMjBoYW1uYXIlMjBwZW5nYXJuYSUyMGQlQzMlQTRyJTIwZGUlMjBza2Eu” button_icon_space=”8″ button_width=”250″ layout=”layout-13-23″ content_align_horizontal=”content-horiz-center” content_align_vertical=”content-vert-center” tds_button3-background_color=”#1e73be” media_size_image_height=”67″ media_size_image_width=”300″ tdc_css=”eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6Ii03NSIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmUiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==” image=”13824″]
[/tdc_zone]